Onze psychologie en ons karma zijn nauw met elkaar verbonden. Wij kunnen wel proberen met de aangelegenheden van ons karma om te gaan maar als wij de problemen in onze psychologie, die het resultaat van ons karma zijn, niet oplossen dan zullen dezelfde emotionele prikkels aanleiding geven tot handelen en reageren op dezelfde oude manieren, waardoor we opnieuw karma creëren of onze karmische last zelfs verzwaren.

 

 

Wij ontwikkelen bepaalde mentale en emotionele reacties, gebaseerd op onze ervaringen in dit leven, maar we hebben ook neigingen die uit onze vorige levens stammen.

Wij kunnen bijvoorbeeld conflicten vermijden, omdat we eens in een strijd op leven en dood verwikkeld waren, of we kunnen onze kinderen te veel beschermen omdat onze kinderen in een vorig leven van ons weggenomen zijn.

Als we gewoonten of verdedigingsmechanismen, fobieën of verslavingen hebben gevormd, heeft onze energie de neiging om door de kanalen te stromen die we al uitgesleten hebben.

Om nieuwe patronen te creëren zijn vastbeslotenheid, kennis en de juiste hulpmiddelen nodig.

Bijvoorbeeld, als wij steeds te veel geld uitgeven gebaseerd op emoties, dan kunnen wij alle financiële coaches inhuren die wij willen. Maar totdat wij de karmische oorzaken begrijpen, en de bijkomende psychologische kwesties die ons dwingen tot deze impulsaankopen, zullen wij onze creditcardschulden nooit kunnen afbetalen.

Daarom is het vaak nodig om met een getrainde therapeut te werken die ons kan helpen door onze psychische problemen heen te werken, terwijl we ook bezig zijn met onze spirituele oefeningen en de nodige fysieke stappen zetten die nodig zijn in onze situatie.